زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

جاسوسی منافقان (قرآن)





جاسوسی منافقان صدر اسلام علیه مسلمانان، با گزارش اسرار آنان به دشمنان و کافران انجام می شد.


۱ - جاسوسی علیه اسلام



۱. ومن الناس من یقول ءامنا بالله وبالیوم الاخر وما هم بمؤمنین(گروهی از مردم کسانی هستند که می‌گویند: «به خدا و روز رستاخیز ایمان آورده‌ایم.» در حالی که ایمان ندارند.)یخـدعون الله والذین ءامنوا وما یخدعون الا انفسهم وما یشعرون.(می‌خواهند خدا و مؤمنان را فریب دهند؛ در حالی که جز خودشان را فریب نمی‌دهند؛ (اما) نمی‌فهمند.)(منظور از خدعه منافقان نسبت به مؤمنان، اظهار ایمان جهت اطلاع یافتن از اسرار مسلمانان و نقل آنها برای دشمنان است.)

۲. لا یتخذ المؤمنون الکـفرین اولیاء من دون المؤمنین ومن یفعل ذلک فلیس من الله فی شیء الا ان تتقوا منهم تقـة ویحذرکم الله نفسه والی الله المصیر.(افراد باایمان نباید به جای مؤمنان، کافران را دوست و سرپرست خود انتخاب کنند؛ و هر کس چنین کند، هیچ رابطه‌ای با خدا ندارد (و پیوند او بکلّی از خدا گسسته می‌شود)؛ مگر اینکه از آنها بپرهیزید (و به خاطر هدفهای مهمتری تقیه کنید). خداوند شما را از (نافرمانی) خود، برحذر می‌دارد؛ و بازگشت (شما) به سوی خداست.)(کلبی گفته است: این آیه درباره منافقان (عبدالله بن ابی و اصحابش) نازل شده که یهود و مشرکان را دوست می‌داشتند و اخبار را به آنان می‌رسانیدند.)

۳. یـایها الذین ءامنوا لا تخونوا الله والرسول وتخونوا‌امـنـتکم وانتم تعلمون.(ای کسانی که ایمان آورده‌اید! به خدا و پیامبر خیانت نکنید! و (نیز) در امانات خود خیانت روا مدارید، در حالی که میدانید (این کار، گناه بزرگی است)!)(آیه یاد شده بنا بر یک قول، درباره یکی از منافقان است که خبر حرکت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم به سوی مشرکان را به اطلاع آنان رسانید.)

۴. انما یستـذنک الذین لا یؤمنون بالله والیوم الاخر وارتابت قلوبهم فهم فی ریبهم یترددون(تنها کسانی از تو اجازه (این کار را) می‌گیرند که به خدا و روز جزا ایمان ندارند، و دلهایشان با شک و تردید آمیخته است؛ آنها در تردید خود سرگردانند.) لو خرجوا فیکم ما زادوکم الا خبالا ولاوضعوا خلــلکم یبغونکم الفتنة وفیکم سمـعون لهم والله علیم بالظــلمین.(اگر آنها همراه شما (بسوی میدان جهاد) خارج می‌شدند، جز اضطراب و تردید، چیزی بر شما نمی‌افزودند؛ و بسرعت در بین شما به فتنه‌انگیزی (و ایجاد تفرقه و نفاق) می‌پرداختند؛ و در میان شما، افرادی (سست و ضعیف) هستند که به سخنان آنها کاملاً گوش فرامی‌دهند؛ و خداوند، ظالمان را می‌شناسد.)(مقصود از «فیکم»، رزمندگان جنگ تبوک است. «سماعون لهم» یعنی جاسوسانی برای منافقان.)

۲ - افشای جاسوسی منافقان



جاسوسی منافقان، علیه مؤمنان، با افشای راز آنان نزد یهود افشا شد.
الم تر الی الذین تولوا قومـا غضب الله علیهم...(آیا ندیدی کسانی را که طرح دوستی با گروهی که مورد غضب خدا بودند ریختند؟! آنها نه از شما هستند و نه از آنان! سوگند دروغ یاد می‌کنند (که از شما هستند) در حالی که خودشان می‌دانند (دروغ نمی‌گویند)!)(مقصود از «الذین» در آیه مزبور، گروهی از منافقان‌اند که یهود را دوست می‌داشتند و اسرار مؤمنان را نزد یهود فاش می‌کردند.)

۳ - حزن پیامبر از جاسوسی



جاسوسی منافقان برای یهود، مایه حزن پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم شده بود.
یـایها الرسول لا یحزنک الذین یسـرعون فی الکفر من الذین قالوا ءامنا بافوههم ولم تؤمن قلوبهم... سمـعون لقوم ءاخرین...(ای فرستاده (خدا)! آنها که در مسیر کفر شتاب می‌کنند و با زبان می‌گویند: «ایمان آوردیم» و قلب آنها ایمان نیاورده، تو را اندوهگین نسازند! و (همچنین) گروهی از یهودیان که خوب به سخنان تو گوش می‌دهند، تا دستاویزی برای تکذیب تو بیابند؛ آنها جاسوسان گروه دیگری هستند که خودشان نزد تو نیامده‌اند؛ آنها سخنان را از مفهوم اصلیش تحریف می‌کنند، و (به یکدیگر) می‌گویند: «اگر این (که ما می‌خواهیم) به شما داده شد (و محمد بر طبق خواسته شما داوری کرد،) بپذیرید، وگرنه (از او) دوری کنید!» (ولی) کسی را که خدا (بر اثر گناهان پی‌درپی او) بخواهد مجازات کند، قادر به دفاع از او نیستی؛ آنها کسانی هستند که خدا نخواسته دلهایشان را پاک کند؛ در دنیا رسوایی، و در آخرت مجازات بزرگی نصیبشان خواهد شد.)

۴ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۸.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۹.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۱۰۰.    
۴. آل عمران/سوره۳، آیه۲۸.    
۵. آلوسی، شهاب الدین، روح المعانی، ج۲، ص۱۱۶.    
۶. انفال/سوره۸، آیه۲۷.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۴، ص۴۵۵.    
۸. توبه/سوره۹، آیه۴۵.    
۹. توبه/سوره۹، آیه۴۷.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۶۴.    
۱۱. مجادله/سوره۵۸، آیه۱۴.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۴۱۹.    
۱۳. مائده/سوره۵، آیه۴۱.    


۵ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «جاسوسی منافقان».    


رده‌های این صفحه : جاسوسی | موضوعات قرآنی | نفاق




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.